Filmek


Az elvándorolt Alma Mater

A kétrészes dokumentumfilm a soproni Erdőmérnöki Főiskoláról 1956 novemberében  kivándorolt évfolyamok történetét dolgozza fel. Rendezője Novobáczky Sándor, operatőr Nádorfi Lajos, producerként Somogyvári Rudolf működött közre.

A filmet először a vancouveri Magyar Kulturális Egyesület székházában mutatták be, 2004. május 16-án. Magyarországon 2006 májusában, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján vetítette először az MTV2.

A dokumentumfilm részei megtekinthetőek a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) honlapján, az alábbi linkekre kattintva:

Jogszabályi előírások miatt a dokumentumfilm csak az ún. NAVA-pontokon működő számítógép-terminálokon érhető el. Az Önhoz legközelebbi NAVA-pontot az Archívum térképes keresőjén találhatja meg.

A film DVD-n Grátzer Miklós erdőmérnök, egykori hallgató ajándékaként elérhető levéltárunkban is.

 


Emlékpontok - Bujdosó Alpár

Az országos Audiovizuális Emlékgyűjtés projekt történészek vezetésével 2009-ben, a történelemtanítás támogatására indult el. A projekt lényege, hogy videón rögzített történelmi interjúk készítésével segítse a történelemtanulást, és közvetve hozzájáruljon a társadalmi (nemzedékek közötti) kohézió erősítéséhez. A projekt keretében középiskolások készítettek interjúkat történelmi események átélőivel. A felvételek szabadon megtekinthetőek Emlékpontok oldalon.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai 2010-ben készítettek interjút Bujdosó Alpárral, aki erdőmérnök-hallgatóként, 1956-ban a MEFESZ vezetője volt. A felvétel megtekinthető itt:


Sopron TV

A Sopron TV 2016. október 18-án adásba került műsorában Pluzsik Tamás beszélgetett Dr. Grátzer Miklós erdőmérnökkel, a Nyugat-magyarországi Egyetem díszdoktorával az egyetemi évekről, 1956-ról, a kanadai emigrációról, munkásságáról.