hírek

Huszárok Nagycenken

Szerző: ORMOS BALÁZS

- 2013. december 9., hétfő 20:52

A NYME Széchenyi István Nagycenki Lovasképzési Központ bővíti kapcsolatait a huszárokkal.

Széchenyi István, mint kiváló huszárkapitány kezdte szakmai életútját, hiszen a századának vezetéséhez, utak, hidak biztosítására, élelmezésre, mai szóhasználattal logisztikára volt szükség.

A huszárság, mint sport ma is működik hagyományőrző egyesületek keretében. Novemberben alakult meg a Skultéty László Katonai Lovas Hagyományokat Támogató Egyesület, melynek alapító tagja Egyetemünk és e cikk szerzője is. A megalakulás célja, hogy a jövő évben nemzetközi huszár verseny legyen Nagycenken. Előzetesen már több lengyel és osztrák, svájci, német csapat jelezte részvételét a magyar huszárokon kívül.

A közeljövőben tartja az Egyesület az első ülését Nagycenken, meghatározva a jövő évi feladatokat.

Vasárnap, Sopronban a Limanowai csata – soproni huszárok ütközete Krakkó alatt az oroszokkal 1914-ben - emlékére nagyszabású huszár rendezvény volt Sopronban. A 9. Nádasdy Huszárok kiállítóhelyén, az Orsolya téren emlékeztek a huszárok. Köztük az osztrák katonai attasé, az Eszterházy Huszárok, a Pápai Huszárok, a Soproni Huszárok és más hagyományőrzők. Itt voltak a csatában részt vett huszárok leszármazottai is. Ők azok, akikkel a jövő évi versenyt szervezni fogjuk.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: