Egyetemünk sportegyesülete - a SMAFC

Az egyesület tanárelnöke: Prof. Dr. Takáts Péter oktatási rektorhelyettes (a SMAFC 1969-évi Magyar Kupa győztes kosárlabdacsapat volt tagja)

Ügyvezető elnöke: Szlávik Gábor (testnevelő tanár)

 

Történeti visszatekintés

A Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 1860-ban hazánkban elsőként indult meg az ifjúság körében szervezett rendszeres sportélet. A SMAFC hazánk legidősebb még ma is működő sportegyesülete, mely túlélt két világháborút és jó néhány rendszerváltást.

A természetjáró és az úszó szakosztállyal alakult meg az egylet, volt időszak mikor tizenkét működő szakosztályt tudhatott magáénak. Napjainkban hét szakosztállyal büszkélkedhetünk, melyek ténylegesen funkcionálnak, évről évre megfelelő eredményekkel gazdagítva a patinás klubot. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy az állami támogatások megszűnésének ellenére egyetemi egyesületként talpon tudtunk maradni ebben az elanyagiasodott sportvilágban.

 

Versenysport tevékenység

A SMAFC-ban, versenyszerűen sportolhatnak a hallgatóink. Itt a cél nem csak a fizikai állóképesség szinten tartása, hanem egy magasabb szintű, tömegsport és versenysport megvalósítása. Edzőink, csapatvezetőink segítségével megteremtjük a magas szintű, színvonalas műhelymunka feltételeit.

A SMAFC minőségi versenysport szakosztályai és vezetői:

1. Karate, szakosztályvezető: Polyák József

Eredmények: Soós Krisztina kétszeres Európa-bajnok

Demeter Zsolt országos bajnok

Válogatott versenyzők száma: 9 fő

Utánpótlás: 6 korcsoportban 110 fő Sopronban

55 fő vidéken

 

2. Kosárlabda, szakosztályvezető: Szlávik Gábor

1996-tól közel 20 éves szünet után újra az NB I-ben szerepel csapatunk, bizonyítva azt, hogy egyetemi tanulmányok mellett is lehet magas szinten csapatsportágat űzni. Hagyományosan kupacsapat a SMAFC, a nagy elődök nyomdokait követve az országos kupaküzdelemben majd minden évben nyolc közé kerültünk, búcsúztatva jó néhány profi klubbot. A nemzeti bajnokságban is egyre jobban szerepelünk, melynek eredményeképpen évről évre játszunk a profi ligáért (melybe 2000-ben bele is kóstoltunk).

A csapat fejődése töretlen és a megfelelő szakmai munka következtében az NB-I.B-ben:

2005-ben 16. hely

2006-ban 10. hely

2007-ben 3. hely (bronzérem)

2009-ben 1. hely (aranyérem)

fémjelezte a teljesítményünket, melyet a rájátszásban nyújtott kiváló eredménnyel sikerült elérnünk. A MEFS (Magyar Egyetemi és Főiskolai Sport) keretei között megrendezett bajnokságban, a négyes döntőbe jutó egyetemi csapatunk Debrecenben (2007) II. helyezést elérve ezüstérmes lett, és két játékosunkat Balogh Gergőt és Karácsonyi Zsoltot beválasztották az All Star csapatba.

A leányok is kitettek magukért, mivel a SMAFC női egyetemi kosárlabda csapata a Miskolcon megrendezett Universitas Kupán (2007) szintén II. helyezést, ezüstérmet szerzett. A sikereken felbuzdulva 2007/2008 NB II. bajnokságban SMAFC-NYME néven indult el női kosárlabda csapatunk, melyet veretlenül nyert meg. A vezetés úgy döntött, hogy a csapatot elindítja a 2008/2009 NB/I-B bajnokságban, így már két minősített kosárlabda csapattal rendelkezik a soproni campus.

Utánpótlás tekintetében különböző korosztályokban 6 csapattal, több mint 100 fő kosárlabdázó sportolóval rendelkezünk.

 

3. Lovas, szakosztályvezető : Tomka Iván

2000-ben került a lovas szakosztály élére. Személyében olyan sportember került a szakosztály élére, akinek vezetése alatt újra bekerült a magyarországi lovas társadalom vérkeringésébe a szakosztály. Rendkívül örvendetes módon heti rendszerességgel a hallgatók is bekapcsolódtak, megismerkedtek testnevelési óra keretén belül e csodálatos sportággal. A hallgatók részére nyári táborozási lehetőséget biztosít szakosztályunk.

 

4. Sakk, szakosztályvezető: Tschik Lajos

Az 1980-as években a megyei bajnokságban, 1992-től OB II. bajnokságban szerepel csapatunk.

 

5. Sí, szakosztályvezetők: Dr. Varga Mihály, Kondorné Szenkovics Mariann

A legnagyobb sikerek: Koch Ágnes 1987. Japán, VB II. hely,

Koch Éva olimpikon (Lillehammer), gyepsí VB II hely.

A jelenlegi legfontosabb szakosztályi feladat az utánpótlás nevelés erősítése. A sí sport tömegsport jellegének megőrzése, a sí sportot kedvelők és versenyezni szándékozók igényeinek kiszolgálása. Szakosztályi létszám: 25 fő felnőtt, 25 fő utánpótlás.

 

6. Tájfutás, szakosztályvezető: Molnár Tibor

Jelenleg 35 igazolt versenyzővel rendelkezik a szakosztály, ebből 8 fő ért el II. o. minősítést. Az Országos Hosszútávú Bajnokságon és a Rövidtávú OB-n Dedinszky Imre 4.-4. helyezést ért el, a szenior egyesületi Váltóbajnokságot egyesületünk váltója nyerte.

 

Jövőkép

Célunk a hallgatók sport iránti igényének felkeltése és lehetőség szerint az egyes szakosztályok munkájába való bekapcsolása. Az állami támogatások megszűnésével csak az egyetem és a karok támogatására építhetünk, valamint pályázati pénzekre. Úgy gondoljuk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem nem nélkülözheti minőségi sportot, hiszen bizonyos fokig a jó sportolók példaképei a hallgatóságnak. Másfelől hozzá kell tartoznia az egyetem arculatához a SMAFC sporteredményeinek sajtóban való állandó jelenléte. A kosárlabdacsapat kiváló eredményei szükségessé teszik egy főszponzor támogatásának elnyerését, különös tekintettel a hamarosan 150 éves sportkör 2010. évi jubileumi ünnepségére.


A Savaria Egyetemi Központ sportegyesületi tevékenysége

SZOMBATHELYI EGYETEMI SPORTEGYESÜLET

 

Elnök:

Dr. Gál László főiskolai tanár

Ügyvezető elnök:

Horváth Zoltán főiskolai docens

 

Sportegyesületünk egyidős az intézménnyel, 1959-ben alakult. Az itt folyó sporttevékenység szervezeti keretei, szakosztályai folyamatosan alakultak át. A sportszakmai munka szorosan összefüggött a tanár és tanítóképzéssel, valamint gyakorlati műhelye az edzőképzésnek. Az egyesület szervezeti felépítése és a szakosztályok száma messzemenően alkalmazkodik a hallgatók igényeihez.

 

Működtetett szakosztályok, edzők és szakosztályvezetők

 

Kézilabda női NB I/B Dr. Woth Péter

Kézilabda férfi NB II Kósa Ottó

Kosárlabda női megyei Kláris Zoltán

Kosárlabda férfi NB II Esztergályos Róbert

Kosárlabda férfi megyei Kláris Zoltán

Röplabda férfi megyei Solymos Péter

Röplabda női megyei Magyarosi Andrea

Atlétika női-férfi Kívés István

Torna női-férfi Dr. Fügedi Balázs

Triatlon női-férfi Dr. Szilágyi Endre

Tájfutás női-férfi Bárdosi Zoltán

Kispályás labdarúgás Prof. Dr. Veress Márton

Vastagh Nándor

 

A felsorolt szakosztályokon kívül az egyesület működtet szabadidősport csoportokat is, melyek főiskolai versenyeken vagy rekreációs jellegű rendezvényeken képviselik az egyetemi központot.

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület 12 versenyszakosztályt, továbbá utánpótlás és szabadidőcsoportokat működtet közel 1500 taggal.

 

Női kézilabda:

Csapatunk 1998-óta szerepel az NB I/B-ben. A 2007-2008-as bajnokságban a 11. helyen végeztek. 2007-ben ezüstérmet szereztek a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóján. Ebben az évben megnyerték a Strandkézilabda MEFOB-ot. Jól szervezett az utánpótlás nevelés is a szakosztályban.

 

Férfi kézilabda:

A csapat az NB II. Nyugati Csoportjában szerepel, az előző bajnokságban az 5. helyen végeztek. Kiemelkedett a mezőnyből Kovácsovics László, aki a bajnokság gólkirálya lett, és 2007-ben Európa Bajnoki Bronzérmet nyert a Strandkézilabda magyar válogatott tagjaként. 2008-ban a MEFOB Strandkézilabda döntőben ezüstérmet szereztek.

 

Férfi kosárlabda:

Kiemelkedően működő, jól szervezett szakosztály, 2007-ben első, 2008-ban második helyen végeztek az NB II-ben. A Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóján bronzérmet nyertek. A második csapat a megyei bajnokságban szerepel.

Női kosárlabda:

A csapat az NB II. Nyugati csoportjában szerepel. Újra önálló csapatként működik, sok fiatal tehetség játszik az együttesben. A bajnokságban a 4. helyet szerezték meg. A legjobb hallgatóink a SABARIA BC NB I-es csapatát erősítik.

 

Női röplabda:

A korábbi években a legjobb hallgatóink a Haladás NB I-es csapatában szerepeltek. Jelenleg a SZoESE önálló NB II-es szakosztályt működtet. Ez nagy létszám széles körű versenyzést tesz lehetővé. Kitűnően szerepeltek csapataink az UNIVERSITAS KUPÁN és más versenyeken. 2007-ben ezüstérmesek lettek a MEFOB-on.

 

Labdarúgás:

A SZoESE jelenleg szünetelteti a nagypályás labdarúgó szakosztályát, a legjobbak különböző csapatokban szerepelnek. Kispályás labdarúgásban, a városi bajnokságban jól szervezett csapat működik. 2008-ban Miskolcon az Universitas Kupa Országos Döntőjében az NYME-SEK csapata győzött a nők versenyében, a MEFOB versenyen egymás után harmadik alkalommal végeztek az élen Győrben.

Az NYME férfi nagypályás labdarúgó csapata 6 év után újra MEFOB-ot nyert. A gólkirályi címet Andorka Péter, a legjobb játékos címet Jáger Sándor nyerte el.

 

Atlétika:

A szakosztály népes versenyző gárdával rendelkezik. Az egyetemista „mag” - akik közül a néhányan a Haladás VSE és a Dobó SE szakosztályait erősítik - elsősorban a MEFOB és az SHS versenyeken szerepelnek sikeresen. Számottevő eredményt Horváth György, Sarkadi Judit, Mozgai Péter, Császár Katalin, Kozma Edina és Savanyu Péter értek el. Kiemelkedően eredményes a SZoESE sprintere Kása Tibor, aki 2008-ban UP 1. osztályt teljesített (200 m 21:52), nyert a MEFOB-on és az SHS versenyen is. Külön fejezetet képvisel a közép és hosszútávfutó csoport. A versenyzők 15 korosztályos Magyar Bajnoki címnél tartanak. Közülük öten nyerték el a Jó tanuló, jó sportoló címet. Pekker Attilát és Vörös Adriennt kell kiemelni.

 

Triatlon:

Nagyon széles a versenyzői skála, a serdülőktől a seniorig vannak sportolóink. Hallgatóink közül kiemelkedik Spilák Tamás, aki terepduatlonban lett MEFOB-győztes. A senioroknál Mesterné Temesi Zsuzsa szerepel évről évre kiemelkedően. A fiatalok közül a korosztályos Országos Bajnok Holler Gábor, valamint Mester Dóra hívta fel magára a figyelmet eredményeivel.

 

Férfi és női torna:

A csapat elsősorban az egyetemi-főiskolai bajnokságokon és a vidékbajnokságokon szerepel. A 2008. évi MEFOB-versenyen a férfi csapat 3. helyezést ért el. A nők közül a szerenkénti döntőben Gál Kitti felemáskorláton győzött, ugrásban harmadik helyezést szerzett.

 

Tájékozódási futás:

A szakosztály elsősorban az utánpótlás nevelés feladatait valósítja meg.

 

Rendezvényeink

Évről évre rendszeresen szervezünk nemzetközi és hazai konferenciákat, eseményeket. 2006-ban a Sporttudományos Világkongresszus házigazdái voltunk. 2007-ben a „Tudomány a sportoló nemzetért” konferenciasorozat VI. eseményét Szombathelyen rendeztük. 2008-ban a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság Röplabda Döntőinek rendezői voltunk.

 

Szabadidősport

Rendszeresen sikeres résztvevői és rendezői vagyunk a MEFS által szervezett UNIVERSITAS Kupáknak kosárlabda, kispályás labdarúgás és röplabda sportágakban. 2007-ben intézményünk szervezte a 15. Regionális Sporttalálkozót, melyen a győri, veszprémi, a soproni és a házigazda szombathelyi oktatók, dolgozók és sportolók vettek részt. Különösen sikeres az intézmény házi kispályás labdarúgó bajnoksága, melyen 30 férfi és 15 női csapat vett részt 2008-ban. Népszerűek a sportnapok és a sportdélutánok. A sportegyesület a versenyszakosztályok működtetése és a szabadidős sporttevékenység mellett jelentős mértékben vállal rendezvényszervezési feladatokat.

 

E rövid szakmai értékelésből is kiderül, hogy egyesületünk nagy szakosztályi struktúrát mozgat meg, működtet és aktívan közreműködik a magyar egyetemi és főiskolai sportélet színvonalának emelésében, a hallgatók sportos életmódjának kialakításában.


Élénk hallgatói sportélet a Benedek Elek Diáksport Egyesületnél

A Benedek Elek Diáksport Egyesület négy szakosztályt működtet. Ezek a szakosztályok elsősorban a rekreációs sportolás színterei. A sportköri foglalkozásokat a Testnevelés Intézeti Tanszék oktatói vezetik, akik az adott sportágban szakedzői, illetve edzői oklevéllel rendelkeznek. Az aerobik és a kondicionáló edzések a kar tornatermében, illetve az erősítő teremben zajlanak Bucsy Gellértné Dr. intézetigazgató, főiskolai tanár és Németh Gyuláné adjunktus vezetésével. A röplabda és a kézilabda csapat tagjai városi tornatermekben gyakorolnak, Major Eleonóra testnevelő tanár és Simon István főiskolai docens irányításával. A négynapos munkahét a sportolás szempontjából háromnaposra rövidül, hiszen csütörtök délután már hazautaznak a hallgatók. Így a heti edzésszám sportáganként egy. Egyre nagyobb létszámban vesznek részt a szakosztályi edzéseken más karok hallgatói is. A röplabda szakosztály minden évben benevez a Városi Röplabdabajnokságra, részt vesz a Köztársasági Kupán, a Karácsony Kupán és a Húsvét Kupán. A röplabda csapat a Városi Bajnokságban 2008-ban első, 2009-ben második helyezést ért el. A kézilabda szakosztály férfi és női hallgatókat foglalkoztat. A diákok bajnokságban nem indulnak, de alkalmanként barátságos mérkőzéseket játszanak a városi bajnokság győzteseivel.


Testnevelés órák és sportszakmai tárgyak a BPK-n

A hallgatók sportolásának színterei az órarendbe iktatott kötelező testnevelés órák, a Benedek Elek Diáksport Egyesület által biztosított szakosztályi edzések és versenyek, a HÖK által szervezett kari és karok közötti versenyek, bajnokságok, részvétel a Magyar Egyetemi és Főiskolás bajnokságokon.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Karán a hallgatók rendszeres sportolása az órarendbe iktatott kötelező testnevelés órák által megfelelő szakmai irányítás mellett biztosított. A 2008/2009-es tanévtől a sportkínálat örvendetes módon bővült, mivel a karhoz került az egyetemi testnevelés szervezése. 18 testnevelés kurzus közül választhattak a hallgatók, sportérdeklődésüknek megfelelően. A testnevelés órák a kar tornatermeiben és sportpályáin, a Krasznai Ferenc Tornacsarnokban és városi bérelt sportlétesítményekben folytak (Csík Ferenc Uszoda, VUK tekepálya és kondicionáló terem, Vasút teniszpálya, stb.)

Az óvodapedagógus és a szociálpedagógus képzés, továbbá csecsemő és kisgyermeknevelő felsőfokú szakképzés követelményeinek megfelelően kötelező, kötelezően választható, illetve szabadon választható sportszakmai tárgyak oktatása folyik. Ezeken az órákon is lehetőség nyílik az elméleti ismeretanyag elsajátítása mellett a testgyakorlásra.

 

Oktatók, dolgozók sportolási lehetőségei a BPK-n

 

Az oktatóknak, dolgozóknak lehetőségük van az erősítő terem és a szabadtéri sportpályák használatára. 2008 február hónapjában 5 sportágban sikeres sportdélutánt szerveztünk a kar dolgozói számára, amelyet a továbbiakban is minden évben szeretnénk megrendezni. 2009-ben a dolgozói sportnapot kiterjesztenénk az egyetem oktatóira is.