Egyetemi kulturális életA Nyugat-magyarországi Egyetemen sokszínű és gazdag kulturális élet folyik, kari szinten és az egyetem központi rendezvényei tekintetében is. Itt az évente szervezett központi kulturális rendezvények és művészeti csoportok felsorolására nyílik lehetőség.

Az újesztendő első kulturális eseménye a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség és a hallgatók számára a témában kiírt pénzdíjas pályázat eredményhirdetése. Nemzeti himnuszunk születésnapján vállalkozó és alkotó kedvű hallgatóink irodalmi-, zenei-és képzőművészeti alkotásokkal vesznek részt a megmérettetésen. Munkáik az egyetem honlapján található virtuális kiállító teremben tekinthetők meg.

A farsangi időszak két reprezentatív eseménye az adott év egyetemi borának megválasztása és az egyetemi bál megrendezése. A soproni Bormarketing Műhely Kht-vel közösen rendezett rangos borverseny minden esztendőben részvételre szólítja a soproni borvidék soproni és kőszegi körzetének borászait. A neves szakmai és társadalmi bíráló bizottság a versenyre nevezett OBI által minősített palackos kékfrankos, kékfrankos alapú cuvée borok közül az arra legérdemesebbnek ítéli oda „a Nyugat-magyarországi Egyetem Bora” kitüntető címet. A győztes bor bemutatása borkóstoló keretében az egyetemi bálon történik, a finom nedűt az adott évben az egyetem vezetői reprezentációs célokra használják.

Nemzeti ünnepeink sorában az első az évben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen rendezett ünnepség. „A Fiatal Március – Sopron” ünnepi rendezvényeken egyetemi vezetőink mondanak ünnepi szónoklatot, hallgatóink (versmondók, zenészek, táncosok) adják az ünnepi műsort és biztosítanak az emlékhelyek környezetében szép valdenes viseletben díszsorfalat.

Nemzeti ünnepeink között kiemelkedő helyet foglalnak el az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepségek, melyek az egyetemi campus ’56-os emlékhelyein zajlanak. Az akkori egyetemi polgárok - oktatók és hallgatók egyaránt - sorsfordító alakítói voltak a forradalom soproni eseményeinek. Hősiességüket és áldozatvállalásukat, valamint a kanadai emigrációba kényszerült sorstársaik emlékét az Erdőmérnöki Kar épületének falán található MEFESZ-emléktáblánál, az Őrtüzeknél, valamint a fél évszázados évforduló alkalmából a Botanikus Kertben állíttatott ’56-os emlékműnél a mai egyetemi polgárok kegyelettel őrzik.

Az egyetem legnagyobb szabású, reprezentatív központi kulturális eseménye a minden esztendő adventi időszakában megtartott hagyományos ünnepi koncert. Az esten a karok művészeti csoportjai és szólistái mutatják be az ünnepi hangulathoz illő művészi produkcióikat.