Erdőmérnök hallgatók sikere a STIHL Regionális Fakitermelő Versenyen

Szerző: ORMOS BALÁZS

- 2014. június 10., kedd 11:08

Az Andreas Stihl Kft. évek óta szervezi a regionális fakitermelő versenyeit elsősorban az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelő vállalkozók részére. Ez évben először az Erdőmérnöki Kar Erdészeti - műszaki és Környezettechnikai Intézete által szervezett erdőmérnök hallgatói csapat is részt vett a megmérettetésen, Bakonyszentlászlón a Hódoséri vadászháznál kialakított versenypályán.

Dr. Horváth Béla professzor úr kiváló kapcsolatokat tart fenn az Andreas Stihl Kft.-vel, így felkérést kapott az intézet, hogy állítson ki egy hallgatói csapatot a Stihl fakitermelő versenyre. A versenyen Rozovits Ferenc, Czeller Márton, Varga István és Geiszer Bálint erdőmérnök hallgatók vettek részt. A több hetes felkészítésüket Tisza Ottó erdőmérnök tanár végezte. A csapat felkészítésében közreműködtek Szakálosné Dr. Mátyás Katalin adjunktus, Vinkovics Sándor tanszéki mérnök (csapatvezető), Ormos Balázs c. egy. docens. 

A szerelés versenyszámban Geiszer Bálint a legjobb időt érte el, de mivel közben kézsérülést szenvedett, lecsúszott a dobogóról. A lánckímélő darabolást és a kombinált darabolást Varga István és Czeller Bálint is jól teljesítették. A kombinált csapatversenyben (gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás) a hallgatók nehezen birkóztak meg a cserfák hasításával. Ebben a versenyszámban Czeller Márton és Rozovits Ferenc tettek ki magukért.

Az erdőmérnök hallgatói csapat szoros küzdelemben végül a tizenhárom fakitermelő csapat közül a hetedik helyet szerezte meg, éppen lemaradva az országos döntőről. Meg kell említeni és gratulálni kell, hogy az Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium csapata az országos döntőre jogosító ötödik helyet érte el. Érdekes vélemények a versenyzőktől. A hallgatók mondták: „Persze könnyű nekik, ők ezt csinálják minden nap”, a fakitermelő vállalkozó mondta: „Persze könnyű nekik, mert ők ezt tanulják!”

Egyetemünk más sikert is elért. A kiváló szereplés és a kialakított együttműködés is közrejátszott abban, hogy az Andreas Stihl Kft.-től felkérést kapott Dr. Czupy Imre intézetigazgató, hogy a jövő évi regionális versenyt Sopronban rendezzük meg. Természetesen megszervezzük!

Linkek:

Kapcsolódó hírek: