Szombathelyi Osztrák–Magyar Nyári Egyetem

Időpontja: 2008. július 6–25.

 

A Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor Tanszéke és a Nyugat-Magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központjának Uralisztikai Tanszéke közös nyári egyetemet szervez osztrák ill. magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára, akik magyar/német nyelvtudásukat szeretnék fejleszteni. Az ösztöndíjakra a magyar hallgatók közül a nem német szakos, első diplomájukat szerző (elsősorban nappali tagozatos) hallgatók pályázhatnak.

 

A nyári egyetem közel 15 éves hagyományra tekint vissza: az első években Keszthely, majd Szeged, négy éve pedig Szombathely ad otthont a kurzusnak.

 

A kurzus felépítése: intenzív nyevtanulási program (naponta 9.00-től 12.30-ig) haladó ill. középhaladó szinten; délutánonként osztrák ill. magyar kultúrtörténeti tematikájú előadások, amelyek a kelet-ausztriai/nyugat-magyarországi régióhoz kapcsolódnak, filmvetítés, változatos szabadidős és kulturális programok.

 

Jelentkezési feltételek a magyar hallgatók számára:

- a haladó szinthez: alapfokú államilag elismert nyelvvizsga vagy annak megfelelő egyéb bizonyítvány/igazolás;

- a középhaladó szinthez: középfokú államilag elismert nyelvvizsga vagy annak megfelelő egyéb bizonyítvány/igazolás;

- hallgatói jogviszony egy magyarországi felsőoktatási intézményben, magyar állampolgárság, nem német szak;

- rövid motivációs levél.

A felső korhatár 35 év.

 

Ösztöndíj

Az ösztöndíjakat az Osztrák–Magyar Akció Alapítvány biztosítja. Az ösztöndíj elnyerése után a hallgatók szerződést kötnek az alapítvánnyal, amelyben vállalják a kurzuson való részvételt.

 

Önköltség

A Szombathelyre történő leutazás és a hazautazás költségeit a hallgatók állják. A pályázatok elbírálása után az ösztöndíjat elnyert hallgatóktól 5000 Ft regisztrációs díjat kérünk átutalni a későbbiekben megadott bankszámlaszámra. További költségek: zsebpénz, mindenkinek belátása szerint.

 

A kurzus részvételi díját, szállásdíjat, napi kétszeri étkezést, a kirándulások egy részét az ösztöndíj tartalmazza.

 

A résztvevők létszáma

24 osztrák és 24 magyar hallgató. A résztvevők a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ kollégiumában kapnak szállást kétágyas szobákban (egy osztrák hallgató és egy magyar hallgató együtt), közel a városközponthoz. Az oktatás és az étkezés szintén a központ ill. a kollégium közelében zajlik.

 

A kurzus vezetője Csire Márta. Email: marta_csire@yahoo.de

tel.: +43 1 4277 43012; fax: +43 1 4277 9430.

További információk a megadott emailcímen kaphatók.

 

Jelentkezés

2008. március 1-jétől május 31-ig. A formanyomtatvány a Bécsi Finnugor Tanszék honlanlapjáról letölthető. A jelentkezéseket ugyancsak elfogadjuk e-mailben is.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!